ESTIC TRIST o bé ESTIC DEPRIMIT?

Sovint, tristesa i depressió són dos conceptes que es confonen.

La tristesa és un dels quatre sentiments bàsics, juntament amb la por, la ràbia i l'alegria. La seva expressió és el plor. En sí, la tristesa no és “dolenta”, sempre i quant sigui la resposta davant d'una situació lògica. Però molts cops s'utilitza erròniament l'expressió “estic deprimit” en comptes “d'estic trist. “

Què és la depressió?
 
La depressió és un trastorn que té bastanta simptomatologia associada:
  • Manca de gana o voracitat
  • Insomni o hipersomnia (dormir massa)
  • Pèrdua de l'energia, cansament crònic
  • Disminució de l'autoestima
  • Manca de concentració
  • Dificultat per a prendre decisions
  • Sentiments de desesperança

Molts cops la depressió no té una causa aparent, no hi ha un desencadenant clar, i la persona, sobre tot, té la sensació d'anar enfonsant-se en un pou, cada cop més profund, del què costa molt sortir-ne. La família, els amics, etc. faran esforços per fer sortir a la persona de casa, per animar-la, etc. però costa un món superar-ho. La persona deprimida pensa molt en el passat, no té il·lusió pel futur, magnifica les males noticies i minimitza les bones. També té una forta disminució de l'autoestima, s'abandona a sí mateix, no es cuida, no s'arregla, no es veu bé amb res. Hi ha una manca d'energia, una apatia, que fa que la persona cada cop s'abandoni més.
No s'ha de confondre amb la tristesa, que és una resposta natural davant d'una situació determinada, com pot ser una pèrdua (separació, mort), el patiment propi o dels altres, una malaltia, una situació precària, perdre la feina, o la casa, etc.

Quan hi ha una situació com una separació o una mort, per exemple, la gent que envolta a qui l'ha patit, no el deixen viure la tristesa, per por a que “es deprimeixi”. Alguns amics i familiars, carregats de bones intencions, obliguen a la persona a sortir, a divertir-se, li expliquen acudits per fer-lo riure i no el deixen plorar de cap manera, com si plorar fos alguna cosa dolenta. Quan algú ha patit una pèrdua, o acompanya a un familiar malalt, etc., és sa que plori, o que passi un temps més aïllat, més meditatiu, etc. És el que s'anomena “el procés del dol”. Generalment, és un procés que evoluciona d'una manera natural i es supera per sí sol.

Com podem ajudar a un amic o amiga que està trist perquè s'acaba de separar, o se li ha mort algú proper, o té algú proper malalt, o no troba feina, etc.? Primer de tot, respectar la seva tristesa. Es normal que estigui trist, i és normal i sa que plori. També li podem preguntar si necessita estar sol o acompanyat, i respectar els seus espais. Demanar-li què necessita. Acompanyar, vol dir, que si plora, l'hem de deixar plorar, podem plorar amb ell, o deixar-li la nostra espatlla, però mai dir-li “no ploris”, o intentar “raonar els sentiments”, amb frases com “no serveix de res plorar”, “quina tonteria”, etc. Això només ho fem per calmar la nostra pròpia angoixa, i no l'ajudem. Potser també necessiti parlar. Escoltem-lo, doncs, sense jutjar.

Tot i que és méx complex, podem resumir que el sentimient principal del deprimit és el desànim i l'apatia, i que el de la persona trista és la pena.

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars