LA IMPORTÀNCIA DE L'AUTOESTIMA

L'autoestima és allò que la persona sent cap a si mateixa. Té a veure amb lo valuosa que se sent la persona, amb la pròpia imatge física. Té a veure, amb si la persona s'agrada a si mateixa o no. És la sensació que té la persona del seu propi valor.

Això afecta directament a la manera com es relaciona amb els altres, la capacitat per resoldre els problemes i afrontar les diferents situacions de la vida, etc.

Una autoestima “molt alta”, una persona que es creu millor que els altres, és en realitat una sobre-compensació d'una autoestima baixa. El nivell desitjable d'autoestima serà el nivell “normal”. La persona que se sent bé amb ella mateixa no necessita anar demostrant “la seva superioritat”.

L'autoestima influeix en el tipus d'amics que triem, en l'elecció de la parella, i en la manera de relacionar-nos a nivell social. També afecta al nostre rendiment laboral: per exemple, la por a “no estar a l'alçada” ens farà cometre alguns error absurds. La por a “no tenir prou capacitat” en els estudis, farà que no ens puguem concentrar de la mateixa manera, no rendirem igual.

De petits, la família i l'ambient que ens envolten, donen més o menys importància a alguns aspectes: així doncs, una família on es valora molt l'aspecte físic, es fan valoracions constants sobre si les altres persones “són maques o lletges”, etc. segurament farà que la persona basi molt la seva autoestima en tenir un determinat aspecte físic, que estigui a l'alçada de les exigències de la seva família. Aquesta persona serà més sensible a aquest tipus de valoracions.

Seguint en aquesta línia, una família que valora molt l'èxit acadèmic, o ser molt treballador, per exemple, farà que la persona es valori a si mateixa en funció d'aquests paràmetres, i que si les coses no li van prou bé, això afecti a la seva autoestima. (“No em mereixo”, “no estic a l'alçada...”)

L'autoestima no és una qüestió de ser més o menys agraciat o tenir més o menys èxit en els estudis. Tots coneixem a persones què, sense ser especialment destacats pel seu aspecte, tenen més facilitat per “lligar” que d'altres que potser no són tant agraciades.

En definitiva, l'autoestima es basa en una decisió personal, de si jo valg o no, de si sóc mereixedor o no de ser estimat, de què em mereixo i què no, i quina puntuació em poso a mi mateix. Aquesta puntuació me l’adjudico en funció de les “pistes” que em van donar de petit: “ets molt guapa”, “el pobre, és una mica lleig”, “no faràs res de bo”, “què llest és aquest nen”, “la pobra, no trobarà parella”, “aquesta noieta sí que val”...
És una decisió que es pren, de manera no conscient, bastant aviat, i que està en funció, tant d'aquests missatges com de algunes situacions de la infantesa. Un nen o nena que ha estat maltractat, física o psicològicament, probablement traurà la conclusió de que “s'ho mereix”, i la seva autoestima serà molt baixa. Una criatura que ha estat abandonada física o emocionalment pel pare o mare o pels dos, inconscientment decidirà que no és digne de ser estimat. Un nen o nena que ha patit la constant comparació amb altres nens (germans, amics...) “el Fulanet sí que fa bé les coses, no com tu”, decidirà, inconscientment, que ell o ella és “menys” que els altres, és un “ciutadà de segona classe”.

Què cal fer, doncs, per canviar això?
  1. Primerament, prendre consciència de quina nota em vaig posar a mi mateix, i en funció de què.
  2. En segon lloc, analitzar des de la nostra part més conscient i raonadora, si això té lògica, si és just. Pensem que tota persona té els mateixos drets, sigui qui sigui, sigui com sigui. Tots tenim el dret a sentir-nos bé amb nosaltres mateixos. I a no ser comparats amb ningú. Tots som dignes de ser estimats i valorats, pel simple fet d'existir. I no estem al món per complir amb les expectatives de ningú.
  3. En tercer lloc, haurem de re-decidir com ens volem sentir a partir d'ara amb nosaltres mateixos, farem una revisió de la nota que ens vam posar. La podem canviar. Estem amb el nostre dret a canviar-la.

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars