ESTIMAR LA VIDAAquest vídeo és un fragment de 4 minuts de durada del discurs de José Mújica a la Cimera d'UNASUR 2014 (Guayaquil, Equador). Amenitzat amb música de fons d'Alan Silvestri. Val molt la pena escoltar-lo.Et poso la transcripció traduïda al català. Traducció de Rosa Muro Guardiola.

"I si ets jove, has de saber això: La vida se t'escapa i se te'n va minut a minut. I no pots anar al supermercat i comprar vida. Llavors, lluita per viure-la!, per donar contingut a la vida!

La diferència de la vida humana de les altres formes de vida, és que tu pots donar (fins a cert punt) una orientació a la teva vida. Tu pots (en termes relatius) ser autor del camí de la teva pròpia vida. No ets com un vegetal, que vius "perquè vas néixer"; després d'haver nascut pots donar un contingut o no. O pots alienar la teva vida, que te la compri el mercat, i et passaràs tota la vida pagant targetes i comprant andròmines. I segueixes endavant i al final estàs com un vell com jo: tot ple de reumatisme, et vas gastar, i què vas fer en aquest món?

Però si vas tenir un somni, i vas lluitar per una esperança que vas intentar transmetre als que queden, potser quedi un petit alè rodant, als turons, als mars. Un pàl·lid record que val més que un monument, que un llibre, que un himne, que una poesia. L'esperança humana que es va realitzant en les noves generacions.

Companys, res no val més que la vida, lluiteu per la vostra felicitat !, i la felicitat és donar-li contingut a la vida, i rumb a la vida, i no deixar que te la robin. I per això no hi ha recepta, està aquí, en la consciència, si ets agosarat, i fas servir la meravellosa (gairebé miraculosa) oportunitat d'haver nascut.

Per la resta, un segon consell als joves. Tot allò "impossible" costa una mica més.
I "derrotat", derrotats són només aquells que baixen els braços. I es deixen vèncer.
La vida et pot donar mil ensopegades en tots els ordres: en l'amor, en el treball, en l'aventura del que estàs pensant, en els somnis que penses concretar. Però, una i mil vegades, estàs fet amb força per tornar-te a aixecar i tornar a començar. Perquè l'important és: el camí! No hi ha una meta!

No hi ha un arc del triomf, no hi ha un paradís que ens rep. No hi ha odalisques que et rebran perquè vas morir a la guerra. La vas dinyar i punt.
No, el que hi ha és una altra cosa. És la bellesa de viure al límit. D'estimar la vida en qualsevol circumstància i lluitar per ella, i intentar transmetre-la. Perquè la vida no és només rebre, és, primer de tot, donar una mica del que tenim i, per fotut que estiguis, sempre tens alguna cosa per donar als altres."


NOTA: Si t'ha agradat, si us plau comparteix. I si vols fer algun comentari, em serà útil i de gran interès. Gràcies.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars