DISCURS A L'ONU DE "FLOR DEL DESERT"


Discurs final de "Flor del Desert"

Flor del Desert (Desert Flower) és una pel·lícula rodada el 2009 basada en fets reals del llibre del mateix nom, i que explica la vida de Waris Dirie. Waris, en somalí, vol dir "flor del desert". Filla de nòmades africans, va arribar a ser una reconeguda model internacional. Va aprofitar la seva fama per ser ambaixadora de Nacions Unides per lluitar contra la mutilació genital femenina, que ella mateixa va patir quan era una nena.

Aquest fragment de la pel·lícula (interpretat per la model etíop Liya Kebede) pertany a la part final del discurs que fa Waris Dirie contra la mutilació genital femenina. Waris Dirie explica a la seu de les Nacions Unides la mutilació genital que van patir ella i les seves germanes quan eren petites. Diu que la mutilació genital encara se segueix practicant, i no només a Àfrica, sinó també, a causa de les migracions, a països d'altres continents, també a Europa.

Traducció i transcripció del video, a càrrec de Rosa Muro Guardiola:

"Estimo la meva mare, estimo la meva família i estimo Àfrica.
Des de fa més de 3.000 anys, les famílies creuen fermament que una jove a la qual no se li ha fet l'ablació és impura, perquè el que tenim entre les cames és impur i ha de ser extirpat i tancat després com a prova de virginitat i virtut. La nit de noces, el marit agafa una fulla d'afaitar o una navalla i talla, abans de penetrar per la força, la seva dona. Si no es fa l'ablació a una dona, no es casa i, per tant, és expulsada del seu poble i és tractada com a una puta.
Aquesta pràctica continua tot i que no figura en l'Alcorà.
És ben sabut que, a conseqüència d'aquesta mutilació, les dones emmalalteixen psicològica i físicament per a la resta de les seves vides. Aquestes mateixes dones són l'espina dorsal de l'Àfrica.
Jo vaig sobreviure, però dues de les meves germanes no; Suphria va morir dessagnada després de ser mutilada i Amina va morir en el part amb el nadó encara en el seu ventre.
¿Fins a quin punt s'enfortiria el nostre continent si un ritual tan salvatge fora abolit?
Hi ha un proverbi al meu país: "l'últim camell de la fila camina tan de pressa com el primer". El que ens passi a qualsevol de nosaltres afecta tots els altres.
Quan era una nena deia que no volia ser dona. ¿Per què, quan pateixes tan de dolor i ets tan desgraciada ...? Però, ara que he madurat, estic orgullosa de ser el que sóc.
Pel bé de tots nosaltres, intentem canviar el que significa ser una dona."

130 milions de dones i de nenes pateixen les conseqüències. Els immigrants continuen aquesta tradició a Àfrica i Àsia, i també a Europa i als EUA.
Waris Dirie va ser la primera dona que va parlar públicament de la mutilació genital femenina i que va aconseguir atreure l'atenció sobre el problema; el secretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan, va nomenar a Waris Dirie ambaixadora especial de l'ONU en la lluita contra aquesta atrocitat. Des d'aleshores, la mutilació genital femenina ha estat prohibida oficialment en molts països. Tot i això, es segueix practicant avui dia. Actualment, 6.000 nenes són mutilades diàriament.


Waris Dirie amb Liya Kebede.


NOTA: Si t'ha agradat, si us plau comparteix. I si vols fer algun comentari, em serà útil i de gran interès. Gràcies.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars