S'HA ACABAT LA TEVA HISTÒRIA, WALT DISNEY


Rols masculins, rols femenins. Personatges masculins, personatges femenins. La influència de les pel·lícules Disney en la infància.

A més a més dels inputs que reben els nens i nenes amb aquestes pel·lícules, caldria reflexionar per què, si els comptem, la majoria de comentaris negatius que rep aquest monòleg són masculins.

Transcripció al català:

Tu em vas ensenyar a odiar, a veure a les altres noies com enemigues. Em vas ensenyar a rivalitzar fins i tot amb les meves germanes.
Em vas ensenyar què fer per acontentar un home, perquè l'amor és així, amb majúscules, és al màxim que aspiro.
Em vas ensenyar que les dones hem de triar entre submisa o bruixa.
Tu em vas ensenyar el plaer de la necrofília. Sí, sí, el romanticisme de besar a un cadàver. Em vas ensenyar, recordes ?, a abusar de la noia que es queda adormida. No importa si està cansada o drogada, si està maleïda o punxada per una filosa.
Quin gran mestre vas ser, Walt Disney.
En canvi a ells, com els vas posar a ells!
Els vas ensenyar a ser valents, a matar dracs, a grimpar muntanyes, a vèncer temors o a agafar espases.
Els vas ensenyar a ser el "Rei Lleó" del ramat. A ser homes forts com Tarzan, llestos, musculats, com Hèrcules, que arriba i que guanya.
Però a nosaltres ens vas donar l'amor com a única opció. Ni tan sols teníem amics humans com ells. Tan sols parlàvem amb fades i animalets.
Així que nena, espera asseguda. Que cony! millor espera ajaguda, adormida o morta, què importa! Perquè ell sempre arriba, tu estigues esperant que et porti en la seva catifa a un món ideal...
Ens vas convertir en madrastres que exploten esclaves, en bruixes que enverinen per ser la més guapa.
Oh nena, abandona a la teva família per unes noves cames. Tant se val si et quedes sense veu! Admirada tu seràs si callada sempre estàs. Subjecta bé la teva llengua i triomfaràs, ¡Ariel!
Ens vas ensenyar a prendre pocions per mantenir-nos joves al País de Mai Més, convertides de grans en cremes anti-edat.
Nena, adona't que no ets prou amb tu mateixa, necessites un home que et digui el que vals. Un príncep blau que et salvi, un John Smith que et digui: "Si no el conegueres..." la teva vida seria una merda.
Petita, i si per alguna raó vols triomfar, talla't els cabells com Mulán.
Per sort, la teva història ja s'està acabant, perquè "temps era temps" nenes que van escapar de les seves torres, bruixes que van trencar cadenes, princeses que van deixar de fer-se la cera, i unes a les altres ens vam treure la bena. I vam començar a alliberar l'ocell de la gàbia, a udolar i a sortir de nit sense por al passar de les dotze. A caminar sense escombres i a alliberar dracs.
Així que nosaltres, les grosses, les primes, les que no es depilen, les solteres, les de les mamelles caigudes, les que no saben cuinar, les que calcen bambes i no sabates de vidre, nosaltres, les del rímel corregut, les que no es pentinen, les que tenen núvia, les que no volen fills, les promíscuas, les mal follades, les velles arrugades, totes nosaltres, aquí, tenim un lloc on viurem felices i menjarem el que ens surti dels ovaris, estimat Walt.

Traducció Rosa Muro Guardiola


NOTA: Si t'ha agradat, si us plau comparteix. I si vols fer algun comentari, em serà útil i de gran interès. Gràcies.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars