SEXE, GÈNERE, IDENTITAT SEXUAL, PREFERÈNCIA SEXUALSom homes, som dones, som intersex. Som heterosexuals, homosexuals, bisexuals, pansexuals, queer… La sexualitat humana i les seves expressions són diverses i variades.

SEXE GENÈTIC: En el moment de la fecundació, en funció dels cromosomes XX o XY es determina el sexe genètic. En funció de la combinació genètica, entre la setmana 12 i 14 de l’embaràs comença la formació dels òrgans genitals, tant externs com interns, i la morfologia del cos. Però hi ha entre un 2 i un 3% de persones que tenen òrgans masculins i femenins a la vegada, o poc definits, o bé òrgans externs femenins i testicles interns (per exemple): són els intersexuals, els que abans s’anomenaven hermafrodites.

SEXE LEGAL: En el moment de néixer, se’ns assigna un sexe: home o dona. La llei diu que en el termini de 72 hores s’ha de realitzar la inscripció del nadó. Quan el sexe anatòmic no queda clar, el marge de temps és absolutament insuficient per prendre una decisió que de vegades no és gens fàcil: anàlisi genètic, scanner, pediatres, etc. hauran de consensuar l’assignació d’un sexe, on el buit legal no permet inscriure a una persona com a intersexual. És a la pubertat on s’hauran de valorar les diferents opcions.

GÈNERE: Masculí i femení. És allò que se suposa que has de fer en funció del sexe que se t’assigna en néixer. Està molt determinat pel contexte cultural. Les nenes de rosa, els nens de blau. Els nens fan futbol, les nenes ballet. Com t’has de comportar, bellugar, jugar, sentar-te, parlar… Hi ha societats molt tradicionals, en què els rols estan molt determinats i separats. En la nostra cultura, cada cop s’aposta més per la coeducació i per no marcar tant les diferències.

EXPRESSIÓ DEL GÈNERE: El sexe genètic, el sexe legal i el gènere, no els triem. Amb l’expressió del gènere comença la lliure decisió: és la manera com m’expresso i em sento còmode. Com m’agrada vestir-me, quines activitats prefereixo, etc. Es pot ser normatiu (seguir la “norma”) o divers.
Però que m’agradi vestir-me d’una manera determinada o prefereixi un esport en concret, no té res a veure amb la meva identitat sexual. Que a un home li agradi la roba de dona, no vol dir forçosament que es vulgui canviar de sexe, ni que sigui homosexual, per exemple.

IDENTITAT DE GÈNERE: Com em sento respecte al meu gènere. Si em sento a gust amb el gènere que se m’ha assignat, sóc cis-gènere. Si em sentiria més a gust pertanyent al gènere contrari, sóc trans-gènere. D’aquí a operar-me i prendre hormones, hi ha un llarg procés i diferents opcions, i és quan segurament necessitaré del suport de persones que m’acompanyin i m’ajudin a prendre decisions.
Que a un nen o nena li agradi vestir-se de manera diferent o li agradin activitats més “pròpies” de l’altre gènere, no implica que de gran s’identifiqui com a trans-gènere. Ni tampoc determinarà la seva preferència sexual. Caldra acompanyar-lo/la i, sobre tot, fer-li saber que l’acceptem tal i com és.
També hi ha persones que es defineixen com a Queer, és a dir, sense gènere definit, no s’identifiquen ni com a homes ni com a dones.

PREFERÈNCIA SEXUAL: Quines persones m’atreuen? Hi ha diferents opcions, i es pot canviar de preferència al llarg de la vida. Hi ha moltes persones que, en un moment de la seva vida, senten atracció o tenen experiències sexuals amb persones del mateix sexe, i després no en tornen a tenir. Les opcions són molt variades:
  • Heterosexual: m’agraden les persones del sexe contrari.
  • Homosexual: m’agraden les persones del meu propi sexe.
  • Bisexual: m’agraden, tant les persones del meu sexe, com les del contrari.
  • Pansexual: m’agraden les persones, en general, sense importar-me el seu sexe.
De l'heterosexualitat a l'homosexualitat, hi ha diferents opcions: es poden tenir fantasies sexuals amb persones del mateix sexe, o sentir-s'hi atret, però no practicar-ho, etc.

També podriem parlar del poli-amor, de les persones que estimen a més d’una persona a la vegada, però això seria tema per a un altre article.

En resum, les opcions són molt i diverses i variades, i el més important és acceptar-nos com som, respectar-nos, i acceptar i respectar a l’altre, sigui una persona que segueix la norma, o sigui divers, en qualsevol aspecte.


NOTA: Si t'ha agradat, si us plau comparteix. I si vols fer algun comentari, em serà útil i de gran interès. Gràcies.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars