COM RECUPERAR L'ENERGIA
Sovint passem temporades en què ens falta l'energia. Però això només és una sensació: l'energia està dins nostre. Llevat que hi hagi un problema físic, una carència important o una malaltia, el nostre cos és ple d'energia. Si tenim la sensació de que ens en falta, és perquè l'estem bloquejant.

Per què tenim l'energia bloquejada:

  • La ràbia en pot ser un motiu:
  • Quan una situació ens indigna, una injustícia, una situació-trampa, una actitud negativa d'algú cap a nosaltres de la qual no en podem escapar (per exemple, les malauradament tant freqüents injustícies laborals), se'ns genera una forta sensació de ràbia, d'impotència.
  • Però és clar, la situació no ens permet fer una explosió (que segurament és el que ens agradaria fer) i llavors, inconscientment, reprimim tota aquesta energia i la rabia es transforma en apatia, desànim, decaïment.
  • Sembla contradictori, però és una defensa: si diguéssim tot el que pensem, si féssim allò que ens “demana el cos “, ens ficaríem en un problema greu (seguint amb l'exemple, podríem perdre la feina). Llavors, la repressió d'aquesta ràbia, és una defensa. I l'apatia és la solució.

Però llavors, com podem sortir d'aquí?

  • Vist des de fora, ens deixa molt sorpresos veure com algú que està patint una injustícia no reacciona, es queda apàtic. Però clar, la solució no consisteix en explotar.
  • Cal que la persona sigui conscient que té energia, que la sensació de “no tenir energia” és això, una sensació, però en realitat en té i molta. I cal anar a cercar-la a l'interior, contactar amb tota aquesta energia, i canalitzar-la. Utilitzar-la d'una manera adequada.
  • L'assertivitat és una habilitat interessant: és la capacitat d'aprendre a dir les coses d'una manera adequada i en el moment adequat. És important, davant d'una situació d'injustícia i de bloqueig, actuar, desbloquejar aquesta energia que es va acumulant i que es pot convertir en alguna cosa no desitjable, com una depressió, atacs d'angoixa, o un símptoma físic. Però també és important fer-ho d'una manera adient, dir allò que cal dir, en el moment en què cal dir-ho. I alliberar la nostra energia bloquejada.

Ens passa el mateix amb altres emocions: per exemple, la tristesa.
  • Quan patim una pèrdua, una mort, una separació, la pèrdua de la feina, o d'un amic, cal passar el procés de dol. Cal expressar els sentiments pendents i donar-nos el permís per plorar, per estar tristos, respectar-nos un temps d'impàs fins que ens recuperem.
  • Hi ha persones que no es donen el permís per estar tristes: han de “ser forts”, tenen la creença que cal sobreposar-se de seguida i continuar endavant. I reprimeixen la tristesa. I bloquegen la seva energia. I aquesta energia bloquejada es transformarà en una altra cosa: una malaltia, un altre sentiment com pot ser la ràbia...

La por, la vergonya, fins i tot l'alegria... si reprimim la seva expressió estem bloquejant la nostra energia. És important donar-se el permís per expressar els sentiments, fer-ho d'una manera adequada i tenir la nostra energia disponible.
NOTA: Si t'ha agradat, si us plau comparteix. I si vols fer algun comentari, em serà útil i de gran interès. Gràcies.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars