ELS ABUSOS SEXUALS EN LA INFÀNCIA (2)8 PAUTES PER ENTENDRE COM ACTÚEN ELS ABUSADORS

La immensa majoria de les persones sabem que un abús sexual a un menor és una aberració, que causa importants seqüel·les psicològiques, i fins i tot físiques.

Els abusadors acostumen a tenir un perfil psicològic determinat, i quan comenten un abús, generalment ho han planificat i han «treballat el terreny»: trien a la víctima i la preparen amb temps.

Els nens o nenes més callats, que juguen sols, que passen molt de temps sols, són més «fàcils» per als pederastes. També les criatures que tenen mancances afectives. Encara que, malauradament, qualsevol nen o nena pot ser «diana» per a un abusador.

Però, com i quan hem de sospitar que un nen o nena està patint abusos?
  • 1. Normalment, faran un canvi important de conducta: es tornen més callats i tristos. Però no ens alarmem si veiem aquests símptomes en els nostres fills: poden ser deguts a molts motius.
  • 2. Pot ser que en algun moment ho expliquin, a la mare o al mestre, cangur, etc. Però malauradament, la majoria s'ho callen. Per què callen els nens quan pateixen abusos?
  • 3. Els nens, com ja hem dit en diverses ocasions, tenen una gran tendència a sentir-se culpables de tot. Els abusadors els fan callar tot dient: “no diguis res d'això, és el nostre secret, si ho expliques et renyaran”... arribant a dir, si son més grandets o grandetes, “tu m'has provocat”. Els fan sentir culpables de l'abús.
  • 4. Tinguem en compte que el pensament abstracte comença cap els 11 o 12 anys. Abans, els nens es creuen gairebé al peu de la lletra allò que se'ls diu.
  • 5. Els nens tampoc tenen suficients referències com per saber què està bé i què està malament: l'abusador li farà creure que «això és normal».
  • 6. Un altre missatge freqüent que els fan creure és: “a tu també t'agrada”. Els agraden els abusos als nens? Per descomptat que no. Però hi pot haver una reacció fisiològica de plaer que els confon terriblement.
  • 7. També son freqüents els regals i els suborns: el nen els accepta, i se sent obligat a seguir cedint als abusos.
  • 8.  Una altra manipulació freqüent és “tu ets especial per a mi”, creant una confusió de sentiments en el menut o menuda.

La setmana que ve, veurem com hem d'actuar davant la sospita o la evidència d'un abús.


NOTA: Si t'ha agradat, si us plau comparteix. I si vols fer algun comentari, em serà útil i de gran interès. Gràcies.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars