EL LLENYATAIRE TENAÇ

Aquest és un conte curt del Jorge Bucay, que ens ensenya que, si fem un esforç important, després caldrà parar.Aquí teniu la transcripció del conte traduïda al català per Ma Rosa Muro Guardiola:

EL LLENYATAIRE TENAÇ

Hi havia una vegada un llenyataire que es va presentar a treballar en una fusteria. El sou era bo i les condicions de treball millors encara. Així que el llenyataire es va proposar fer un bon paper.

El primer dia es va presentar al capatàs, que li va donar una destral i li va assignar una zona del bosc. L'home, entusiasmat, va sortir al bosc a tallar arbres. En un sol dia va tallar 18 arbres, "et felicito" -li va dir el capataz- "segueix així".

Animat per les paraules del capatàs, el llenyataire es va decidir a millorar el seu propi treball al dia següent. Així que aquella nit es va ficar al llit ben d'hora. L'endemà al matí, es va aixecar abans que ningú, i se'n va anar al bosc.

Però, malgrat tot el seu esforç, no va aconseguir tallar aquest dia més que 15 arbres. "Dec estar cansat", va pensar, i va decidir anar a dormir amb la posta de sol. A trenc d'alba, decidit, es va aixecar a batre la seva marca de 18 arbres.

No obstant això, aquell dia no va arribar ni a la meitat. L'endemà van ser 7, després 5, i l'últim dia va estar tota la tarda intentant tallar el seu segon arbre.

Neguitós pel que diria el capatàs, el llenyataire va anar a explicar-li el que li estava passant i a jurar-li i perjurar-li que s'estava esforçant fins als límits del defalliment. El capatàs li va preguntar:
- Quan vas esmolar la teva destral per última vegada?
- Esmolar? -va dir el llenyataire-. No he tingut temps per esmolar, he estat massa ocupat tractant de tallar els arbres.

 
- De què serveix, Demián, començar amb un enorme esforç que aviat es tornarà insuficient?

Quan m' esforço, el temps de recuperació mai és suficient per optimitzar el meu rendiment. Descansar, canviar d'ocupació, fer d'altres coses, moltes vegades és una manera d'esmolar la nostra eina. Seguir fent alguna cosa per força, en canvi, és un intent inútil de substituïr amb voluntat la incapacitat d'un individu en un moment donat.


NOTA: Si t'ha agradat, si us plau comparteix. I si vols fer algun comentari, em serà útil i de gran interès. Gràcies.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars