7 MANERES DE MANIPULAR AMB LA MENTIDA

LA MENTIDA COM A JOC DE PODERLes mentides, les calúmnies, les mitges veritats, són jocs de poder molt potents.

Les mentides exploten la credulitat de l'altra persona, o bé la por a confrontar allò que s'intueix per por a la resposta, o per la por a les conseqüències que pot comportar destapar la veritat.

Hi ha diferents tipus de mentides:
  • 1. La mentida descarada: Sol ser tan barruera, tan exagerada, que no podem creure que sigui mentida.
  • 2. Les persones que es mostren súper-honestes quan les estem coneixent, esforçant-se en semblar nobles i transparents, poden amagar els secretes més grans, i tractar-se de sobre-actuació.
  • 3. Les omissions, els secrets i les mitges veritats, són una altra manera de mentida. Ometre part de la informació intencionadament, explicar la veritat a mitges, o explicar només una part d'una història, són maneres de manipulació des de la mentida.
  • 4. Les mentides “pietoses”, aquelles que es fan amb la intenció de no ferir a l'altra persona, no deixen de ser una manera de poder, encara que la seva intenció sigui bona.
  • 5. Oferir una “gran cosa” a canvi de “molt poc” (però ometent la “lletra menuda”): “Et regalem un mòbil nou si et passes a la nostra companyia” (però estas obligat a estar-hi dos anys, i en un any et pujarem la quota al doble…)
  • 6. La utilització de dades estadístiques es presta freqüentment a la manipulació: “El 80 % de la gent utilitza aquest producte” (o opina així, o votarà a tal partit...). En primer lloc, caldria veure com s'ha realitzat l'esmentada estadística, ja que fer un mostreig proporcionat de població, tenint en compte tots els factors socials, culturals, etc. és realment difícil. A més, no hauria d'influir-nos el que “compri la majoria” si a nosaltres no ens convenç veritablement el producte.
  • 7. Explicar-li a algú quelcom “confidencial” o un rumor, sol ser la millor manera d'escampar-lo. I utilitzar a aquest algú perquè ho escampi, és una manipulació. Generalment, s'utilitza la calúmnia o el rumor com un joc de poder, per desacreditar a algú o per aconseguir alguna cosa.

Contrarestar els jocs basats en la mentida és difícil. Generalment, la persona que menteix s'indigna si intentem destapar la mentida i utilitzarà la ironia, o bé desviarà l'atenció, o fins i tot s'enfadarà, per tal d'evitar reconèixer-ho. Es fa difícil també la solució cooperativa. En quant als rumors, convé esbrinar la font d'on han sorgit.NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars