EDUCAR EMOCIONALMENT ELS INFANTS


Interessant article de José R. Ubieto, psicoanalista i professor de la UOC, publicat a La Vanguardia amb el títol "Eduquem als nens perquè sàpiguen gestionar les emocions o siguin adults responsables?"

En aquest enllaç trobareu l'article en castellà. Més avall, hi ha la transcripció en català feta per Rosa Muro Guardiola.

http://www.lavanguardia.com/vida/20161013/41948052536/el-divan-educacion-ninos-gestionar-emociones-adultos-responsables.html

 
Eduquem als nens perquè sàpiguen gestionar les emocions o siguin adults responsables?
 
L'aprenentatge socioemocional s'ha d'iniciar el més aviat possible, a la mateixa llar d'infants.

L'aprenentatge socioemocional (SEL en anglès) està de moda. Aprendre allò que les generacions precedents ens van llegar queda en un segon pla davant el repte de gestionar les nostres emocions. Només això últim ens farà lliures i emprenedors de nosaltres mateixos. La resta són lligams dels que convé desprendre'ns.

El jo es converteix així en el nou ídol del panorama educatiu. I amb ell, el cos com a seu principal de les emocions que embarguen a aquest nou individu autònom i empoderat.

Per a això res millor que començar el més aviat possible, a la guarderia mateix on cal deixar els nens que decideixin lliurement les seves activitats i horaris, que donin curs a les seves emocions. Si és possible amb la complaença dels seus progenitors. Per a què aferrar-se als hàbits quan és possible construir-se a si mateix en l'aquí i ara?

¿L'educació hauria de, doncs, centrar-se en fer de cada nen/a un excel·lent i feliç gestor de les seves emocions? Sembla que així aconseguiríem fer d'ells i elles bons alumnes, bons ciutadans i bons treballadors. Si més no, això és el que pensa la Fundació NOVO, dirigida pel fill del multimilionari Warren Buffet, que és una de les que més inverteixen filantròpicament al SEL com a filosofia de vida fonamentada en l'obediència.

Educar el cos i les emocions és positiu però el problema és basar la tasca educativa en il·lusionismes de domini del cos i la ment, emocions incloses. A més d'un frau, per a un mateix i per als altres, ens fa més vulnerables. Res més enganyós que els sentiments, llevat l'angoixa que aquesta mai enganya. El cos no es regula sol i els afectes i emocions -que n'hi ha- requereixen de paraules i de compromisos que puguin interpretar-los i donar-los una destinació.

Andrè Malraux, novel·lista i polític francès, es lamentava en les seves Antimemorias, de "que ja no hi ha persones grans", com si fer-se adult fos una utopia. Com veuen, cinquanta anys més tard, el tema segueix de plena actualitat.

L'educació té com a objectiu final que el subjecte aconsegueixi el màxim grau possible d'autonomia, que li permeti apropiar-se de la seva vida i definir les seves pròpies metes amb un estil propi. Però per a això no li queda una altra que prendre les referències dels seus educadors, encara que després sigui ell qui es faci càrrec de la seva realitat.

En el model tradicional era l'educador qui establia, de manera unilateral, aquestes metes i explicitava així la seva intencionalitat educativa. Avui aquest esquema és ja impensable al marge dels principis de participació i co-responsabilitat, que promouen que siguin els propis subjectes els que desenvolupin la seva capacitat mitjançant la seva experimentació i l'actuació constant en la recerca de solucions a les diverses problemàtiques que aborden.

Fer-se adult no exclou doncs la invenció. Al contrari, l'exigeix ​​per no quedar alienat a identificacions que no donen resposta a les problemàtiques sempre singulars de cada subjecte. Però inventar no és crear "ex-nihilo". S'inventa amb el que es té, a manera de bricolatge, amb les peces soltes que anem prenent de l'altre i a les que podem donar noves formes.

Per això, en l'educació, de vegades operem en certa foscor i l'ofici d'educador no està exempt, com deia el lògic Ch.S. Peirce, d'aquesta necessitat d'anticipació i endevinació, encara que aquests recursos es recolzen en alguna cosa del que ja és sabut.

La brúixola que ens orienta, però, és clara: la bona educació requereix que ens dirigim sempre a l'adult que tot nen o adolescent porta dins, a aquest lloc futur que es desitja com a destinació i del trajecte del qual sempre hem de respondre. Això és la responsabilitat: respondre de les conseqüències dels nostres actes, sense emparar-nos en les bones intencions o recrear-nos en el management de les emocions, com si fóssim els empresaris del nostre jo.NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars