ELS JOCS DE PODER (2)Dins dels diferents jocs de poder, hi ha els que exploten la necessitat (o suposada necessitat) de posseir alguna cosa que l'altre té; entre d'altres:
  • El venedor de pisos (o de cotxes, etc.): “és l'últim que em queda, hi ha llista d'espera, ho agafes o ho deixes...” Consisteix en pressionar a l'altre perquè es decideixi ràpidament, perquè si no ho fa no hi haurà més oportunitats.
  • “Ara o mai” (com si s'hagués d'acabar la vida al planeta i no hi hagués més oportunitats). Pretén forçar a l'altre a decidir-se per alguna cosa sense donar-li l'oportunitat de reflexionar amb calma.

En el terreny de les relacions sentimentals, ens trobem amb variacions d'aquests jocs:
  • “M'estimes o deixa'm” (si no m'estimes de la manera que jo vull -o fas el que jo vull- deixa'm -ja ports marxar-).
  • L'amenaça de “dimissió” (doncs si no es fa el que jo vull, me'n vaig), que també s'utilitza en el terreny laboral, en associacions, etc.
  • “Si te'n vas, no tornis”, que seria quelcom com “ni se t'acudeixi marxar, que no hi haurà més oportunitats”.

El comú denominador de tots aquests jocs és forçar a decidir alguna cosa en base a la suposada carència (no hi haurà més oportunitats).

Com contrarestar aquests jocs?
  • Primer: “desistir de la mercaderia”, és a dir, no cedir a la pressió, sempre i quan el que estigui en joc no sigui una cosa vital. (Per exemple, si el nostre cap ens diu “o ve vostè a treballar diumenge o dilluns no cal que torni), difícilment prescindirem de la nostra feina).
  • Podrem prescindir de la mercaderia quan aquesta consisteixi en tenir raó o tenir estima o amor d'algú (l'amor no és negociable).
  • En el cas de les coses materials, valorem si realment necessitem tant la mercaderia, o si ens podem arriscar a perdre l'oportunitat perquè n'hi haurà més en un altre lloc, o més endavant.
És important que perdem la por a perdre. Que guanyar o perdre no es converteixi en moneda de canvi a l'hora de prendre una decisió. Tenim dret a prendre'ns el nostre temps per a pensar i decidir.

Per últim, la negociació oberta només serà possible quan les dues parts actuïn des de la sinceritat i la transparència, quan estiguin disposades a deixar de manipular.


NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars