ELS JOCS DE PODER (1)
Els jocs de poder formen part dels jocs psicològics. Són estratègies que s'utilitzen per controlar el comportament d'una altra persona:
  • Per obligar-la que faci alguna cosa que no vol fer
  • O per impedir-li que faci quelcom que vol fer.

Hi ha jocs molt clars, on no es dissimula la intenció de controlar a l'altre, i d'altres més subtils. Sigui com sigui, el joc de poder té la clara intenció de manipular a l'altre i controlar el seu comportament.

Els jocs de poder exploten diferents debilitats de l'altre: la por, la culpa, la impotència, la credulitat, etc. Veiem-ne alguns dels més comuns:
  • La creació artificial de “necessitat”: fer-nos creure que necessitem alguna cosa. És una de les més utilitzades, sobretot des de la publicitat i les tècniques de venda. Hi ha una clara diferència entre allò que veritablement necessitem i el que és superflu o prescindible. Aquí s'utilitzen “necessitats” subtils, com l'estatus, el prestigi, allò que “se suposa que s'hauria de tenir”...
  • Amb els nens hi ha un joc cruel que s'utilitza freqüentment, que és el “no t'estimo si no fas...”. Se li fa creure que l'amor és un bé escàs, una cosa que es pot dosificar, fins i tot acabar. El nen s'ho creu i es converteix en manipulable. També s'utilitza, de manera més subtil aquest joc en la parella, deixant de parlar a l'altre o retirant tot gest d'afecte, si l'altre no cedeix als nostres desitjos.
  • El mal humor o la tossudesa són variants d'aquests jocs.
  • Manipular amb una cosa que “jo tinc i tu no”: per exemple, jo tinc cotxe i tu no, i això em dona “el dret” a decidir a quina hora se surt, i fins i tot a on anem o no anem.
  • El “fes el que vulguis” amb la posterior indiferència, és un joc que pretén fomentar la culpa en l'altre.
  • Fer les coses a pas de tortuga, fer-se l´inútil, arribar tard, etc. són altres maners de joc de poder, des de la passivitat. Intenten acabar amb la paciència de l'altre i per suposat no són opcions raonades de persona adulta. Pretenen que l'altre acabi per fer allò que nosaltres no volem, o “demostrar-li” la nostra disconformitat.


En els propers articles seguirem veient els diferents jocs de poder i què podem fer per a contrarestar-los.


NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars