8 PAUTES PER QUAN FAS DE CUIDADORCuidar d'una persona gran, un malalt, o fins i tot un nen o nena, pot ser esgotador. El cuidador o cuidadora, sovint s'oblida de les seves pròpies necessitats.

Aquí tens unes quantes pautes, que no hauries d'oblidar quan estàs cuidant:
  • 1.- No t'oblidis de les teves pròpies necessitats! La tasca de la persona cuidadora és absorbent, no hem d'oblidar-nos, en primer lloc, d'escoltar les nostres pròpies necessitats. 
  • 2.- Expressa els teus sentiments. La tristesa, el cansament, el desànim, la por a perdre a la persona que cuidem o la sensació de saturació, l'angoixa, la ràbia, la impotència, o inclús l'alegria o satisfacció d'estar fent una tasca important, són alguns dels sentiments que podem experimentar. Convé que els puguem compartir amb algú, n bon amic, o una associació ens poden escoltar.
  • 3.- Demana ajuda. Hi ha persones més disposades que d'altres a donar un cop de mà, però encara que ens trobem amb una negativa, hem de seguir buscant fins que trobem a la persona que ens pugui ajudar, almenys de manera puntual. Mai no hem de fer més del que és humanament possible.
  • 4.- Busca recolzament professional. És important saber delegar, comptar amb els professionals a l'hora de prendre  decisions, etc. Hi ha decisions mèdiques, legals, etc., que no tenen perquè recaure  exclusivament a sobre de nosaltres. Està bé deixar-se assessorar i aconsellar pels professionals.
  • 5.- Descansa. No t'oblidis de descansar, tant fisica com psicològicament.
  • 6.- Digues no. Quan la tasca de cuidador ens supera pel motiu que sigui, estem en el nostre dret a dir no. Sempre, en qualsevol circumstància de la vida, tenim el dret a dir que no.
  • 7.- Fes altres coses. A la teva vida hi ha més coses, a banda de la tasca de cuidador. Tens dret a desenvolupar-les. I a més de tenir-hi dret, és força recomanable.
  • 8.- Sente't a gust. No sempre ens hem de sentir malament per estar cuidant d'una altra persona. Encara que hi hagi gent que no ho pugui entendre, podem sentir-nos bé fent aquesta tasca que, tot i ser dura, també té una part gratificant.NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars