AMISTAT: MITES I REALITAT (2)

UN AMIC, HA DE DER INCONDICIONAL?


Hi ha persones que es queden ancorades al concepte “adolescent” de l'amic incondicional:  “l'amic íntim ha d'estar disposat a escoltar-nos i a ajudar-nos sempre que ho necessitem, a qualsevol hora o dia”.
I aquí és on es corre el perill de traspassar els límits de l'altre, o sentir-se frustrat.

Cal que considerem sempre que, per més que li haguem explicat les nostres intimitats a l'altra persona, per més que hi confiem, l'amic segueix tenint el dret a dir que no a una demanda nostra. 

L'amistat no obliga a res. És un sentiment que es comparteix de manera voluntària, sense cap obligació. I aquest és un tema què sovint em trobo a la teràpia:
  • D'una banda, la persona que se sent obligada a atendre les demandes de l'amic o amiga, que no sap o no pot dir que no, que fins i tot se sent aclaparat pels problemes de l'altre i no sap com dir-li sense fer-li mal.
  • De l'altra, la persona que esperava una in-condicionalitat sense límits, i se sent frustrada i deixada de banda perquè l'amic o amiga li ha dit que no, que tenia d'altres prioritats en un moment donat que atendre les seves demandes.

L'amistat des d'un punt de vista adult és una font de reforços positius, d'afecte, tant necessari per a l'ésser humà, una “orella que ens escolta” i una persona a qui li podem demanar la seva ajuda -sempre respectant el seu dret a dir que no-.
També és la persona que ens farà una crítica constructiva quan calgui fer-la, ens dirà sempre la veritat, encara que no ens agradi sentir-la.
Podem aprendre molt i ens podem enriquir mútuament amb els nostres amics.
NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars