LA CULPA: SERVEIX PER A ALGUNA COSA?
La culpa és un sentiment molt freqüent que ningú vol: ens provoca un malestar. Però, té alguna funció? Per a què serveix?

En primer lloc, definirem la culpa com a una experiència dolorosa respecte a la realitat pròpia o aliena de la qual en som responsables.

Cal distingir entre dos tipus de culpes: la culpa sana i la culpa insana.

 • Què és la culpa sana? La culpa té la funció de fer-nos reflexionar sobre la responsabilitat que tenim dels nostres actes. Una persona que no se senti mai culpable, probablement no tindrà critèri per distingir entre què està bé i què està malament.

 • Què és la culpa insana? És aquella que sentim respecte a actes dels quals no som responsables, o respecte a sentiments o pensaments. Deriva dels prejudicis socials, del xantatge emocional,o bé de la deformació de les idees.

La culpa sana ens serveix per fer una reflexió objectiva respecte a les conseqüències dels nostres actes. Hi ha culpa sana quan:
 • Hem transgredit una norma que és justa.
 • Quan hi ha una responsabilitat personal (hem fet alguna cosa que no està bé).
 • Podíem haver triat una altra resposta més sana i hem triat una de destructiva (hem fet mal a algú podent evitar-ho).

En la culpa insana es fa difícil donar una explicació al nostre sentiment de culpa (per què penso que sóc culpable?) o simplement no hem fet res de manera intencionada per perjudicar als altres.

Una manera de distingir-les és preguntar-nos si podem canviar la expressió “em sento culpable de...” per la de “sóc responsable de...”.
Una altra diferència és la durada: la culpa sana és breu i es pot posar remei (es demana perdó o es repara la falta). La culpa insana fa una recreació del sentiment de culpa i hi ha una dificultat per autoperdonar-se. Provoca vergonya i sentiment d'inferioritat.

I quan una persona mai se sent culpable de res? Pot ser una persona amoral o amb una gran dificultat per posar-se al lloc dels altres. Ni tant sols és conscient del mal que fa als altres i no aprèn res de les conseqüències dels seus actes. Però quan parlem de culpa insana, ens referim a la persona que es tortura amb sentiments de culpa per coses que no ha fet o simplement per pensaments que li vénen al cap.

La culpa sana serveix per a:
 • Prendre responsabilitat dels propis actes.
 • Aprendre de l'experiència.
 • I després perdonar-se a un mateix.
 • Porta al creixement personal.

La persona que tendeix a la culpa insana: 
 • Es compara continuament amb un model de perfecció abstracte, no realista.
 • No aprèn res de la seva experiència de culpa.NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars