5 PASSES PER SUPERAR UNA PÈRDUAAl llarg de la vida són moltes les circumstàncies en què ens cal acomiadar-nos de persones, coses i situacions. La mort d'algú proper és potser la més evident, però n'hi ha moltes altres: una separació de parella, barallar-nos amb un familiar o amic, marxar a viure a un altre lloc... i també els canvis de casa, d'escola, de feina, etc. suposen acomiadar-nos d'una situació, un lloc, unes persones, una rutina...

En qualsevol d'aquestes situacions, passem pel que coneixem com a procés de dol.

És important ser conscients del nostre dolor i respectar-lo. Moltes vegades neguem els nostres sentiments negatius de dolor, tristesa, etc. Però si prenem consciència del procés que estem vivint, ens donem el permís per viure la tristesa, la ràbia, etc. i ens respectem un temps de dol, serà molt més fàcil “encaixar” el canvi i acceptar la nova situació.1. Acceptació dels fets: És freqüent passar per una etapa de negació, de no acceptació de la pèrdua. Quant més propera, dolorosa i injusta sigui, més ens costarà d'acceptar. Els finals “sobtats” són més difícils d'acceptar. 
Cal acceptar la pèrdua per poder seguir endavant.

2. Expressió dels sentiments pendents: Davant d'una pèrdua és normal sentir tristesa. I és convenient expressar-la. Moltes persones es fan “les fortes” davant la familia o els amics quan han patit una mort propera, per a “no preocupar” als altres. Però poden aparèixer altres sentiments que ens confonguin, com ràbia, por, alleujament... 

3. Cerimònia del comiat: És important acomiadar-se. Molt important. El funeral i l'enterrament són rituals socials destinats a dir adéu a la persona que ha marxat. A totes les cultures es fan cerimònies de comiat pels difunts. Podem escriure una carta, portar-li flors, o qualsevol altre acte que ens ajudi a elaborar aquest procés.

4. Temps de dol: És el temps que la persona necessita per a refer-se després d'una pèrdua. Varia molt en funció de la personalitat de cadascú i de la gravetat de la pèrdua. Però negar-se aquest temps de dol és una manera més de negar la pèrdua, i no ens beneficia.


5. Rebre el present: Quan es van passant les diferents etapes del dol, un cop acceptada la pèrdua, expressats els sentiments, acomiadada la persona o situació, i després d'un temps prudencial per a refer-se, cal rebre el present. I cal rebre'l amb plenitud, com una nova etapa de la vida plena de possiblitats.


NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Pilar Morey Bulbena 
Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars