LA MANIPULACIÓ A TRAVÉS DEL MAL GENI
Si bé la ràbia és un sentiment bàsic i és bo expressar-la de manera proporcionada quan cal, hi ha un altre ús, molt poc sa de la ràbia: és el que anomenem “jocs de poder”.

Com ens manipulen amb la ràbia?

Hi ha persones que, per aconseguir el que volen dels altres, els intimiden, amb crits, insults, amenaces, etc. N'hi ha que ho fan de manera habitual, sigui quina sigui la situació i el lloc: necessiten tenir el poder sobre l'altre persona. Aquestes persones pensen que tenen “el dret” a fer-ho, que ho fan per obtenir justicia, per “ajudar” a l'altre a canviar, etc. Justifiquen la seva manera d'actuar com una cosa que és necessària.

Per què hi ha persones que es deixen manipular?

Sovint veiem parelles en les quals una persona domina a l'altra, la condiciona, simplement amb un to de veu més alt, o una mala mirada. I ens plantegem com és que aquesta persona “es deixa” manipular d'aquesta manera. Segurament és una resposta automàtica, no raonada, que respon a una programació interna que té la persona. Es va acostumar de petita a obeïr per evitar les males cares (o les amenaces, o els crits...). I ho segueix fent, sense adonar-se, o sense saber què fer per evitar-ho.

Com es programa a una persona per cedir a la manipulació?

Hi ha persones que són més sensibles a les reaccions de ràbia dels altres. Això depèn de la història personal de cadascú. Si a una persona, de petita, li han ensenyat a raonar, serà menys vulnerable que una altra amb la qual utilitzaven les amenaces, càstigs, crits, etc. Hi ha pares i mares que utilitzen sistemàticament el càstig, el crit, fins i tot l'insult per, presumptament, educar als fills. Aquests nens i nenes, creixen amb la por, i queden condicionats davant la ràbia dels altres. Fins i tot una mala cara d'una altra persona, els condiciona en les seves decisions.

Hem de tenir sempre la raó?
Què passa quan estem a l'altra banda dins la parella, quan som els “dominadors”? Els amics han d'anar sempre on nosaltres volem i, si no, els fem males cares? Aconseguim el que volem a base de manifestar enuig o empipament? Anem pel món posant males cares a tothom? I amb aquesta actitud, aconseguim que els altres facin el que volem? Si les respostes a tot això són positives, estem manipulant als altres amb la ràbia. Probablement ens envoltem de persones a les quals podem dominar, i ens apartem d'aquelles que no es deixen doblegar.

Reconèixer això és dur, però és un primer pas per al canvi, si volem ser persones més sanes i més justes. Les relacions humanes han de basar-se en el respecte cap a l'altre, cap a les seves decisions, pensaments, creences, etc. I això implica acceptar la diferència, i reconèixer els drets de l'altre. No podem pretendre sortir-nos sempre amb la nostra, a qualsevol preu.NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.
Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars