Viure la vellesa amb plenitudFi de la vida laboral: En alguns casos, la vida s'ha centrat molt en la feina, l'èxit, fins i tot el reconeixement. Aquestes persones es resisteixen a deixar la feina i l'allargaran, bàsicament per la por que la seva vida deixi de tenir sentit. És important donar valor a la feina feta, mirar enrere i veure tot allò que s'ha aconseguit, què ens ha fet més savis, i tot allò que podem transmetre.
 
Els néts i els drets: Si bé hi ha moltes persones grans que són felices cuidant els néts i aquesta tasca omple la seva vida, també hi ha casos «d'abús» per part dels fills, en què els avis assoleixen la tasca de «pares substituts», i es passen la vida cuidant dels néts mentre els pares es diverteixen. (No parlo dels casos de necessitat en els quals els pares han de treballar i no tenen alternativa). Els avis ja van ser pares, i ara tenen dret a gaudir del seu temps lliure, s'han guanyat el dret a fer vacances perpètues, a poder viatjar i dur a terme totes aquelles coses per les què abans no tenien temps.
 
Afany de valer: Tots coneixem a la persona gran que es passa el dia al gimnàs, o que competeix amb els més joves en qualsevol àmbit, per a «demostrar que encara pot». El cos es va deteriorant, i també les facultats mentals: l'agilitat, la memòria, la destresa, es van fent més lentes. Com hem dit abans, el valor de la persona està en ser conscient de la feina feta, de l'experiència. És important acceptar les pròpies limitacions per donar importància a altres valors. A mesura que la salut i les capacitats es van deteriorant, caldrà acceptar-ho i també, tard o d’hora, s’haurà d’assumir la dependència dels altres. Per a persones que han estat molt independents, això es fa especialment difícil.

Quan no s'ha aconseguit allò que es volia: Hem vist les diferents etapes de la vida, quins canvis suposen, quines són les metes a aconseguir en cada una d’elles i com es poden superar positivament. Quan la persona té la sensació d’haver superat una etapa, d’haver fet allò que havia de fer, estarà satisfeta amb ella mateixa i amb la vida. Però quan una etapa no se supera, o bé no s’aconsegueix allò que s’esperava, això provoca un malestar que es pot allargar en el temps. Si la persona “falla” en més d’una etapa de la vida, la rancúnia i el malestar es poden instaurar com un sentiment permanent. Són les persones grans que ens dóna la sensació que estan “amargades”. Probablement no han aconseguit allò que s’havien proposat en la seva vida i no ho han acceptat. A mesura que la persona es va fent gran, cada cop és més difícil “recol·locar” un passat del qual no s’està satisfet. Per això és important enfrontar-se als problemes quan apareixen i no deixar que es facin crònics.

La pressa: Una de les coses a les què s’haurà d’enfrontar la persona gran és assumir que el final es va apropant, que cada cop queda menys temps i que hem viscut més coses de les que ens queden per viure. Això crea una sensació de “presa”, que també s’haurà de superar. Són aquestes persones grans que sempre van corrent, que es volen “colar” a la cua del supermercat i que travessen el semàfor en vermell. La angoixa de la pressa és un dels sentiments que caldrà superar.

La passió: També l'experiència perd intensitat, desapareix la passió per les coses. La“saviesa” que hem assolit ens donarà una perspectiva diferent sobre la vida i sobre nosaltres mateixos. Es relativitzen coses, l’escala de valors es recol·loca. Hi ha un sentiment de transcendència, és a dir, que el nostre pas per aquest món ha de tenir algun sentit, que deixarem alguna aportació, alguna obra.

La soledat: Aquest és un dels problemes comuns en aquesta etapa. Algunes persones grans utilitzen la manipulació i el xantatge emocional per cridar l'atenció i que estiguin per ells. Això crea tensió dins la família i un malestar en els fills i familiars. Un cop més, l'acceptació dels canvis i una recerca sana de solucions (com acudir a un casal o a un centre de dia) pot ajudar.

NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81
 

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars