Com afrontar les crisis


La vida és una constant evolució. La sensació d'estancament ens causa un patiment del què intentem sortir. Hi ha moments de «lluita», de construir, d'emprendre nous projectes, i també hi ha moments per a relaxar-se i gaudir d'allò que s'ha aconseguit. Però també hi ha moments de buit existencial, de desorientació. Aquests són els moments de crisi.

Les crisis poden tenir dues sortides:

1. Cap a l'estancament i la desesperació, o
2. Es poden viure com una oportunitat per al canvi, per revisar les assignatures pendents, per emprendre tot allò que sempre s'ha volgut fer, per iniciar canvis en la nostra vida.

Les crisis són grans oportunitats de canvi.

Podem distingir entre dos tipus de crisi:

1. Les crisis sobrevingudes: Quedar-se sense feina, el trencament amb la parella, una mort traumàtica d'algú molt proper, etc. ens porta a la situació d'haver-nos de readaptar a la realitat. Ens provoca una crisi. Aquesta crisi la superarem millor o pitjor en funció de com estiguem nosaltres, del recolzament extern, de la nostra pròpia personalitat, etc.

2. Les crisis naturals, degudes a la pròpia evolució: El pas de la infància a l'adolescència, per exemple, suposa una forta crisi d'identitat, és un dels canvis importants que fem a la vida. Però n'hi ha d'altres.

S'han descrit fins a 6 etapes a la vida, que suposen una sèrie de canvis. Entre una etapa i l'altra, hi ha una crisi, que es pot resoldre de manera espontània amb un canvi positiu, o pot crear un estancament i una mala resolució cap a actituds i comportaments negatius.

Les etapes que s'han descrit en l'evolució de la persona, són:

  • Pas de la infància a l'adolescència
  • Pas de l'adolescència a la joventut
  • Pas de la joventut a l'adult jove (crisi dels 30)
  • Pas de l'adult jove a l'adult madur (crisi dels 40)
  • Pas de l'adult madur a l'ancià
  • Senectut

El fet de superar bé el canvi d'una etapa a una altra, està en funció de molts factors: la història de cada persona, el rol o actitud vital, les circumstàncies externes, el recolzament amb què contem per al canvi, etc.

Si no s'ha superat bé un canvi d'etapa, serà molt més difícil superar el següent, de manera que s'aniran arrossegant canvis no resolts.

NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars