7 DECISIONS IMPORTANTS QUE PRENEM A LA VIDA: El pas de l'adolescència a la joventut


Madurar costa. No és fàcil. Cal prendre decisions importants amb la poca experiència que encara tenim. Quines son les principals decisions?
1. Què vull aconseguir en la vida: En aquesta decisió poden influir molt els missatges que hem rebut de la nostra família. “hem vingut a aquest món a treballar”, o “la vida són quatre dies, el millor és divertir-se”, o “el més important és buscar la felicitat”, o “hem vingut a aquest món a patir”, o «has de ser el millor». No solament els missatges verbals, sinó també allò que s'ha viscut i observat al voltant.
2. Com ho vull aconseguir: Treballar molt, aprofitar-se de l'esforç dels altres, casar-se amb algú que t'aporti tot allò que vols, fer trampes… Hi ha moltes maneres d'aconseguir els objectius. Hi ha decisions, molts cops inconscients, que marcaran un camí.
3. Quin tipus de persona vull ser: Lluitador, treballador, passiu, conformat, aventurer… A mesura que ens trobem còmodes amb la nostra manera de ser, anem perfilant la nostra personalitat,
4. Quines són les meves prioritats en la vida: A què li dono més importància: Les prioritats van canviat. Als 20 poden ser els amics, la festa o els estudis, als 35 potser seran els fills i als 60 fer allò que realment m'agrada i m'omple. El nen no té gaires opcions per triar. Però a mesura que creixem, anem marcant les nostres prioritats.
5. Com és el món: Per a l'optimista està ple d'oportunitats. Per a l'obsessiu, una pila de coses a controlar. Per al paranoic, un niu de serps que volen conspirar contra mi... Cadascú té la seva pròpia visió del món, en funció de la seva manera de ser.
6. Com són els altres: La decisió de “com són els altres” pot ser de moltes maneres: “els altres m’ajudaran sempre que ho necessiti”, “m’he de buscar la vida i no he de comptar amb ningú”, “la gent només vol aprofitar-se de mi, no he de confiar en ningú”, “el més important és col·laborar i ser un equip”, etc.
7. La sexualitat: En aquesta etapa també es defineix la manera de viure la sexualitat, el gènere, l'opció sexual i la freqüència i importància que se li dóna.
El pas de l'adolescència a la joventut està marcada per la crisi de la maduració. Si les decisions s’han pres d’una manera positiva, la persona adquirirà l’autonomia (no haurà de dependre dels altres), assolirà la llibertat amb responsabilitat (sabrà on comencen i acaben els límits de la llibertat) i viurà la seva sexualitat d’una manera sana i responsable.
Si es dóna una resolució desfavorable, es caurà en la dependència o en la rebel·lia (i per tant, en no decidir lliurement i de manera madura), les relacions amb els altres es tornaran difícils i hi pot haver una vivència de la sexualitat en termes de repressió, angoixa, o embrutiment, no respectar els sentiments de l’altra persona, etc.

 


NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81

 Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars