Les 5 actituds vitals

Què pensem i sentim de nosaltres mateixos? Quina imatge tenim dels altres? Quina és la nostra percepció del món?

La nostra actitud davant la vida fa que siguem positius, optimistes, o bé negatius, victimistes…
Segons l’autor A. Harris, hi ha cinc posicions vitals.

1. Jo estic bé, tu estàs bé (en general): És l'actitud positiva i realista.
El “jo” defineix com em sento jo amb mi mateix i respecte als altres. “Tu” representa les altres persones amb qui ens relacionem i al món en general.
Si creiem que “jo estic bé” vol dir que crec que puc comptar amb mi mateix, que confio amb les meves capacitats, que puc afrontar diferents situacions i problemes.
Si creiem que “tu estàs bé” vol dir que veiem als altres d’igual a igual, no els creiem ni millors ni pitjors, ni més ni menys capacitats que nosaltres.

2. Jo estic bé, tu estàs bé (sempre): És una actitud idealitzada.
Creure que nosaltres SEMPRE estem bé, i que la gent i el món SEMPRE està bé, és una visió idealitzada de la realitat. Hi ha persones que fan una negació sistemàtica dels problemes, que volen creure que tothom és bo i els problemes no existeixen.

3. Jo estic malament, tu estàs bé: És una actitud victimista o pessimista.
Aquesta és la posició vital de les persones que pensen que els altres tenen més capacitats que elles, i per tant, “si tu estàs bé”, “tu has de cuidar de mi” (o decidir per mi, o fer les coses per mi...). És la posició de les persones que tendeixen a la depressió i/o a la dependència. Per sortir d’aquest paper, caldrà que admetin que també elles tenen capacitats, hauran de començar a fer-les servir, i deixar de creure que els altres són millors i a més tenen “la obligació” de fer-los-ho tot.

4. Jo estic bé, tu estàs malament: És l'actitud narcisista
És la persona que es creu amb més capacitats, més drets, etc. que els altres. O bé pot desenvolupar una actitud salvadora cap als què es creuen inferiors i crear junts una relació de dependència.

5. Jo estic malament, tu estàs malament: És l'actitud negativa.
És una posició vital molt autodestructiva. La persona considera que està malament, però com que creu que la vida i el món no valen la pena, no farà res per millorar. És l’actitud de la persona que es droga, de l’alcohòlic, etc. Pensa que no val la pena l’esforç de canviar.
NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars