10 passos per solucionar un problema

 
Segons la psicologia de la Gestalt, hi ha una sèrie de passos que seguim quan ens enfrontem als problemes. Aquests passos acostumen a ser els mateixos per a totes les persones i per a qualsevol situació, des d’un problema greu que ens paralitza fins a qüestions simples de la vida quotidiana. Allò que canvia, és en quina fase de la resolució ens quedem aturats.
Segons el tipus de personalitat que tinguem, tindrem tendència a aturar-nos per manca d’energia, o bé per dificultats a l’hora de veure diferents sortides al problema, per dificultat de “desconnectar” del problema, etc.
1. Sensacions. Aquesta fase es caracteritza per una inquietud generalitzada i difusa, un “malestar” al què no sabem posar-li nom, un “no sé què em passa, però no estic bé”.
2. Percepció. Aquest és el moment en què ens adonem de quin és el motiu del nostre malestar. Identifiquem la causa del nostre patiment. Es dona a dos nivells, l’emocional i el cognitiu (de raonament).
3. Presa de consciència. La diferència entre aquesta fase i la fase de percepció, és que, en aquesta, ens fem conscients de fins a quin punt ens afecta el problema, i hi ha un “punt de no retorn” a partir del qual no podem seguir fent com si no passés res.
4. Recerca de solucions. Tots els problemes tenen alguna solució. Però, sovint, la solució més evident no ens serveix. Llavors, haurem de buscar altres solucions. Si obrim la nostra ment, de ben segur que trobem més posibilitats que no ens havíem plantejat.
5. Presa de decisions. Per prendre decisions cal tenir desenvolupada la capacitat de decidir. Hi ha persones que, pel seu caràcter, acostumen a deixar que els altres decideixin les coses per elles, o bé deixen que “el temps ho solucioni”. Aquestes persones, es quedaran aturades sempre en aquesta fase.
6. Energetització. Per enfrontar-nos a un problema, necessitem energia, necessitem forces. Aquí entren en joc les emocions. Hi ha un moviment intern d’emocions que ens pressionen cap a allò que volem aconseguir. Aquestes emocions es transformen en accions.
7. Acció: És el moment en què es posen en pràctica les decisions que s’han pres. L’acció està encaminada a aconseguir un objectiu. Es necessita voluntat, audàcia i el nivell d’energia suficient.
8. Contacte: És el moment de la trobada amb l’element a solucionar. És el moment en què es concentren tots els aspectes que s’han treballat abans: la decisió, l’energia, la superació de les pors, dels obstacles...
9. Satisfacció o realització: Un cop s’ha obtingut allò que es desitjava, hi ha una sensació de satisfacció, de benestar i equilibri. És el moment de gaudir d’allò que s’ha aconseguit. Hi ha persones que no es permeten gaudir del moment. No es donen permís per a la recompensa.
10. Retirada i relaxació: És necessari tancar el cicle. Abandonar l’objecte de contacte i passar a una etapa que s’anomena de “buit fèrtil”. És el temps per digerir i assimilar allò que ha succeït. És el moment per passar pàgina i deixar de preocupar-se per aquell tema, de relaxar-se.
NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars