"La culpabilitat relacionada a la parella"

Avui proposo la lectura d'un trosset d'un llibre d'auto-ajuda que es va fer molt popular els anys 70 i 80 i que encara és força llegit: Tus zonas erróneas, de Wayne W. Dyer.

Aquest capítol parla de com s'utilitza la culpa per manipular a la parella, o a la familia, els amics... Està molt ben explicat i m'ha semblat interessant. 


La culpabilitat pel “si tu m'estimessis” és una de les maneres eficaces de manipular a un amant. Aquesta tàctica és particularment útil quan es vol castigar a la parella per alguna cosa que ha fet. És com si l'amor depengués d'un tipus de comportament determinat. Cada cop que algú no està a l'alçada d'allò que s'espera d'ell es pot fer servir la culpa per fer-lo tornar al corral. S'ha de sentir culpable de no estimar a l'altre.Els ressentiments, els silencis pronunciats i les mirades dolorides són mètodes molt útils per provocar la culpa en els altres. “Jo no et parlaré, així n'aprendràs”. O “Ni te m'acostis, com pretens que t'estimi després del que has fet?” Aquesta és una tàctica molt usada en els casos en què un dels amants comença a “sortir-se del camí” desitjat per l'altre.Sovint, anys després d'un incident, un dels cònjuges li recorda a l'altre per ajundar-lo a triar la culpa del moment present. “No t'oblidis d'allò que vas fer el 1951”. O bé, “Com puc tenir confiança en tu quan em vas fallar llavors?”. D'aquesta manera un dels membres de la parella pot manipular el present de l'altre referint-se al passat. Si un dels dos ha aconseguit finalment oblidar-ho, l'altre li ho pot recordar periòdicament i així mantenir al dia els seus sentiments de culpa per comportaments passats.La culpa és molt útil per aconseguir que el partenaire en l'amor s'adapti a les demandes i normes de l'altre. “Si tinguessis una mica de sentit de la responsabilitat, m'hauries trucat”. O bé, “Aquest és el tercer cop que he hagut de buidar les escombraries, m'imagino que simplement et negues a fer la teva part”. La meta?, la finalitat de tot això?: Aconseguir que un faci el que vol l'altre. El mètode?: La culpabilitat.

Tus zonas erróneas
Wayne W. Dyer
NOTA: Si t'ha agradat aquest fragment del llibre "Tus zonas erróneas", comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.

Telf.: 605 52 52 81
Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars