7 trets de les persones auto-destructives


La persona auto-destructiva.

És una persona conscient que està malament, però com que creu que la vida no val la pena, pensa que no cal esforçar-se en millorar. La seva actitud vital és auto-destructiva. Els sentiments que té cap a ella mateixa, cap als altres i cap al món són negatius. No acostuma a demanar ajuda, i si se la vol ajudar, ho rebutja.

Jocs habituals
  1. Millor no pensar ni sentir. (Freqüentment cauen en l’alcohol, les drogues…). Així, no pensen ni senten.
  2. M’han de prendre com sóc (la societat, els tribunals, els treballadors socials…).
  3. No hi ha justícia (És freqüent que es queixin que ningú els ajuda, que la vida no és justa amb ells, però quan se’ls vol ajudar, no es deixen).
  4. M’han fet així. No sóc culpable. (Atribueixen el seu estat a la mala sort, la família, la seva infància, a la societat… per no assumir cap responsabilitat de si mateixos).
  5. El “mort vivent”: és una persona tan inactiva, que és com si estigués morta en vida. Pensa que la vida no té cap sentit, però tampoc fa res per canviar.
  6. Esports de risc: En l'altre extrem, tenim a la persona que està sempre vivint al límit, posant-se en perill, fent coses arriscades. És una altra manera d'actuació auto-destructiva.
  7. La “mala vida”. La persona que ho fa tot per tenir mala salut: alimentar-se malament, dormir poc, no fer esport, abusar dels tòxics (tabac, alcohol, medicaments…). És una forma inconscient de dir “la vida no m'importa”.

Com en els altres tipus de víctima, la manera de contrarestar-ho passa per apel·lar a la seva capacitat de raonament i reforçar l’autoestima. En els casos en què hi ha una problemàtica associada d’addiccions, s’haurà de començar per tractar això i, a ser possible, apartar-los del seu ambient habitual per evitar que recaiguin.

A banda de les persones amb addiccions, quan trobem una persona amb aquestes característiques, acostuma a ser depressiu habitual. Es pot intentar que vegi que no tothom pensa com ella, que hi ha moltes persones que valoren la vida i valoren tot el que tenen. També es pot apel·lar als seus desitjos interns, i convidar-la a que lluiti per aconseguir-los, que trobi motius per gaudir de la vida.

Quan tenim una persona així a prop nostre, és important que no ens deixem arrossegar per la seva negativitat i la seva tendència auto-destructiva, cal que pensem que això és la seva decisió personal i que no ha de ser pas la nostra.
NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars