13 jocs de la víctima exigent


La víctima exigent és un personatge que, amb l'argument que va patir una situació difícil a la seva vida, es creu mereixedora d’un tracte “especial”. Manipula els altres i exigeix atenció constant i tractes de favor.


Veiem alguns dels jocs més habituals que utilitza:

1. Com a víctima que és, es creu amb menys recursos i capacitats que les altres persones, però a més, exigeix que els altres ho tinguin en compte, i “ballin al seu voltant”.
2. Creu que tothom, tant les persones que els envolten com els serveis socials, mèdics, la justícia, etc. tenen l’obligació d’ajudar-la.
3. Utilitza tota mena de xantatges emocionals per fer sentir culpables als altres i que “estiguin per ell/ella”.
4. M’han de perdonar o disculpar”. Les altres persones l’han d’acceptar com és, (sigui grollera, exigent, dèspota, etc o bé estigui sempre cridant l’atenció) perquè “és una víctima de les seves circumstàncies”.
5. És la vostra obligació”. Es creu mereixedora d’atencions especials per part de tothom. Els altres tenen “l’obligació” d'atendre les seves necessitats i capricis.
6. Aldarull”. Si els altres no fan el que vol, organitza un aldarull: crida, plora, pot arribar a trencar coses, amenaçar…
7. Mira què m’has fet fer”. La persona mai assumeix cap responsabilitat amb respecte els seus actes. Sempre li dóna la volta per fer sentir culpables als altres.
8. Si, però”. Quan se li fa un suggeriment perquè millori la seva situació, posarà mil i un inconvenients per no fer-ho. En realitat, el que vol és queixar-se i que li solucionin.
9. Ningú m’ha de dir què he de fer”. Es pot indignar davant suggeriments de millora de la seva “situació”. El que vol és perpetuar-la i sortir amb la seva.
10. Són els típics pares i mares que es creuen amb el dret a decidir la vida, parella, lloc de residència dels fills, per controlar-los i seguir manipulant-los.
11. Aquest tipus de persones sovint aconsegueixen que tothom s’aparti d’elles. Per més que els que estan al voltant s’esforcin a complaure-les, mai no en tenen prou. Només es queden a prop seu persones molt submises i abnegades, o les que no poden sortir del xantatge.
12. Són melodramàtics. Tot ho converteixen en un drama terrible.
13. També és freqüent el canvi d’un estat a l’altre. Per exemple, una persona que actua des del “jo no puc”, quan no li fan cas, es passa al rol exigent, i munta un aldarull, o s’indigna, etc.
NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars