Què ens influeix a l'hora de decidir? 8 factors que ens condicionen


La vida comporta una constant presa de decisions, la majoria quotidianes i simples i d’altres complexes i transcendentals. Però, quins factors influeixen a l'hora de prendre una decisió?

1. La càrrega cultural: La influència de la societat en la què vivim, amb les seves normes, convencionalismes, el que està ben i mal vist... ens influirà més a uns que als altres, depenent de la nostra personalitat. Però, poc o molt, són un factor a tenir en compte quan prenem una decisió, des de “quina roba em poso” fins a “quina professió trio”.

2. Els missatges dels pares: Què esperaven els pares de nosaltres, quins objectius i fites hem d'aconseguir en la vida (ser feliços, o tenir diners, o tenir èxit, o ser molt treballadors...) com hem de comportar-nos, etc. també tindran el seu pes específic a l'hora de decidir.

3. Les necessitats i els desitjos: Què vull, què desitjo, què necessito... Si bé és important plantejar-se de tant en tant què necessito, què desitjo, hi ha persones que ho fan més sovint que d'altres, i hi ha qui no ho fa mai.

4. La cura de mi mateix: No totes les persones tenim incorporada de la mateixa manera la capacitat de cuidar-nos: per a alguns, és prioritari tenir en compte la salut, la seguretat, etc. a l'hora de decidir. Per a d’altres, això és secundari.

5. Els sentiments: Tant allò que sentim cap als altres com cap a nosaltres mateixos, com ens sentim davant d'una decisió, pot dificultar o facilitar que la prenguem en un sentit o un altre.

6. La pròpia capacitat de decisió: Hi ha persones que prenen decisions amb facilitat, i n'hi ha d'altres que necessiten molt de consell i recolzament.

7. La por a equivocar-me: Les pors solen interferir en les decisions, i més quan aquestes són importants. Però no haurien de paralitzar-nos, hem d'aprendre que tota decisió implica un risc i l’hem de córrer per seguir avançant.

8. La impulsivitat: En l'altre extrem estan les persones que no pensen a l'hora de decidir, actuen de manera impulsiva. Deixen l'èxit de la seva decisió a l'atzar.

Una decisió raonada i madura, serà aquella que doni prioritat als interessos, al sentit comú, per sobre de les influències externes i de les emocions i desitjos. La decisió madura és aquella que té en compte tots els aspectes possibles. I això no és garantia de que no em pugui equivocar, però, si més no, serà una decisió raonada i amb fonament.

La persona equilibrada és aquella que escolta al seu nen interior, té en compte les normes de la societat que l’envolta, sap cuidar-se i cuidar els altres i pot pensar, decidir i actuar per si mateixa.NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars