8 actituds de les persones tòxiques i com evitar-les


Hi ha un tipus de persona que necessita sempre “estar per sobre” dels altres, fent-los sentir malament.
Els podem trobar al nostre voltant, a la feina, a la família, entre amics i coneguts... Quan tenen una posició d’estatus superior (per exemple, són el nostre cap o un mestre), seran persones injustes que els agrada demostrar el seu poder fent-nos fer feines inútils, perdre el nostre temps, etc.
Com a exemple dins la literatura infantil, recordem la Ventafocs, quan ha de separar l'arròs de les llenties, només perquè la madrastra les ha barrejat.

Però, com actuen aquestes persones?

·         Utilitzen la critica destructiva fent sentir malament als altres.
·         Es burlen, ridiculitzen i menyspreen les persones que tenen al voltant.
·         S’envolten de persones febles, que en comptes de enfrontar-s'hi, li faran d'acòlits, creant jocs de grup perversos, tipus “bulling”.
·         També li donen “la volta” a tot, de manera que els culpables sempre són els altres, ells “mai tenen culpa de res”.
·         Acostumen a buscar persones febles i submises per fer-los mal.
·         Quan troben una persona rebel o de caràcter fort, entren en una forta confrontació (guerra de poder) o se n’aparten, perquè no els interessa.
·         S'entesten en remarcar allò que els altres no han fet prou bé per demostrar-los que “no són dignes de confiança.”
·         Utilitzen expressions com “ja et tinc” o “m'has fallat”.


Què podem fer per no caure en el seus jocs?

·         En primer lloc, dependrà del vincle que tinguem amb aquesta persona. És millor apartar-se’n.
·         Si no ens podem apartar (perquè és un familiar proper, un company de feina…) cal que intentem “no picar”, no entrar en el seu joc. (No contestar, pensar que no és un atac personal cap a nosaltres, sinó un joc habitual d’aquesta persona).
·         Si veu que no aconsegueix en nosaltres l’efecte desitjat (fer-nos sentir malament) acabarà apartant-se i buscant una altra “víctima”.
·         Podem intentar raonar, utilitzar la nostra part racional. El resultat dependrà de quant desenvolupada tingui la persona tòxica la part del raonament. Pot ser que s’aferri al seu rol, i no deixi de “matxacar”. O pot ser que admeti que la seva manera d’actuar fa sentir malament als altres. Però difícilment canviarà, perquè, de fet, ni tant sols sap per què ho fa.
·         Podem respondre des de la nostra espontaneïtat, “t’he fallat? ah, doncs fes-ho tu, que en saps més, i així n’aprenc”. “T’hi he ficat jo en això? Ah, doncs no escoltis els meus consells, decideix per tu mateix”.
·         Si aconseguim no sentir-nos malament, prendre la suficient distància, li podem oferir el nostre afecte, doncs serà una persona molt solitària i necessitada d’apreci, donat que tothom s’aparta d’ells. Només així se’ls pot arribar a ajudar, si poden abaixar “la guàrdia” i analitzar per què actuen d’aquesta manera. Acostuma a ser, perquè han tingut un progenitor tòxic i han après a actuar de la mateixa manera, com a defensa, a “semblar forts” perquè “no se’ls mengin”.
NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars