10 actituds sanes per relacionar-nos


Les relacions sanes són aquelles en què dues o més persones interactuen des dels rols positius de la seva personalitat, que poden ser molt variats. Hi ha persones que es relacionen amb els altres de manera sana i madura d'una manera habitual.

També trobem a persones que no han desenvolupat de manera suficient les seves actituds madures i es relacionen des de la manipulació, el control, el victimisme, etc.

Veiem, doncs, 10 maneres de relacionar-nos amb els altres, des de la nostra actitud sana:

·         Criticar de manera constructiva: Es poden fer crítiques, si ens les demanen, però sempre amb la intenció d'ajudar a l'altre a adonar-se dels errors. Molts cops critiquem un acte o una obra sense que ens hagin demanat la nostra opinió, o ho fem d'una manera destructiva, que no ajuda, i només serveix per minvar l'autoestima de l'altre.
·         Assumir la pròpia responsabilitat: Assumir les conseqüències dels nostres actes i decisions és condició indispensable per ser madurs. També ho és el fet d'assumir les nostres obligacions.
·         Donar amor sense esperar res a canvi: Per desgràcia, moltes persones han estat educades en la creença que cal que siguin mereixedores de l'estima dels altres, que han de fer quelcom per guanyar-s'ho. L'amor és gratis. Les demostracions de tendresa cap als nostres, haurien de ser incondicionals.
·         Cuidar-se a un mateix: Assumir la cura d'un mateix, cuidar els nostres hàbits de salut, protegir-nos, etc. és imprescindible si volem tenir una actitud sana i madura.
·         Cuidar els altres quan ho necessiten: La capacitat de tenir cura dels altres, d'ajudar quan ens ho demanen, evitant la sobreprotecció és una altra de les habilitats pròpies d'una persona madura.
·         Ser espontani: L'espontaneïtat és una actitud del nen per excel·lència. Al llarg de la vida es va perdent. Hauríem de conservar una part de la nostra espontaneïtat, això si, sense envair la llibertat dels altres.
·         Escoltar els propis desitjos: Si volem ser adults sans, cal que ens demanem de tant en tant què necessitem o què desitgem.
·         Assumir una tasca pesada de bon grat: La vida està plena de tasques que no ens venen de gust: rentar els plats, o aixecar-nos els dilluns, per exemple. Una actitud positiva davant d'aquestes pesades tasques indicarà un bon grau de maduresa.
·         Pensar, raonar, decidir: Per suposat, la capacitat que més defineix a un adult equilibrat és la capacitat de pensar i prendre decisions per un mateix.
·         Demanar què vull: Si volem tenir una actitud sana amb els altres, haurem d'aprendre a demanar, en comptes d'esperar que els altres “endevinin” què esperem d'ells.
NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars