5 trucs per millorar l'autoestima


Gran part de la nostra autoestima té a veure amb els missatges que rebem dels altres, com els interpretem, i quins missatges ens donem a nosaltres mateixos.

No podem canviar a les altres persones, però si que podem canviar la manera “com ens ho prenem”. En tot cas, si tenim a prop una persona tòxica, que ens transmet negativitat o ens fa sentir malament en algun sentit, sí que està a la nostra mà prendre la decisió d'apartar-nos-en.

1. Sóc responsable dels meus propis sentiments. És important tenir en compte que sóc jo qui decideix com sentir-me. Una persona em pot dir que “sóc un hortera” i jo trio com sentir-me: em puc deprimir pensant que té raó, em puc enfadar i contestar-li malament, o puc posar-me a riure i contestar-li que “li donaran un premi en diplomàcia, i que en tot cas és només la seva opinió”. Jo decideixo com reaccionar i com respondre davant la crítica.

2. L’opinió dels altres no és una sentència. L’opinió dels altres no és més que això: una opinió. I com a tal l'hem de prendre. Quan algú ens fa una crítica, és important separar la nostra autoestima d'aquesta crítica, és a dir: “tu no m'estàs criticant A MI com a persona, sinó a alguna cosa que jo he fet o dit”. És la meva manera de vestir, per exemple, el que no li agrada de mi, no pas jo com a persona.

3. No generalitzis la crítica. Som un tot, composat per cos, ment, esperit, habilitats, sentiments... Com a éssers humans estem formats per diversos factors que formen un “tot”. La critica acostuma a anar dirigida a una part concreta de nosaltres: a una habilitat, una característica de la nostra personalitat o una part del nostre físic. És important no generalitzar, analitzar a què es refereix la crítica i en tot cas decidir si ens la volem quedar o no.

4. Canvia “sóc” per “he fet”. Quan t'equivoquis, quan les coses no siguin com tu vols, canvia les frases del tipus “sóc un desastre”, “sóc tonto”, per frases que no comencin per “sóc”, per exemple: “m'he equivocat”, “no m'ha sortit com jo volia”, etc. D'aquesta manera estàs canviant el missatge que li transmets al teu cervell.

5. Tracta't bé a tu mateix. T'has plantejat com tractes als altres? Et tractes a tu mateix de la mateixa manera? O tens diferents lleis i barems quan es tracta dels altres o de tu? Pots perdonar els errors dels altres però no els teus? Com reaccionarien els teus amics si els tractessis com et tractes a tu mateix de vegades?NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.


Telf.: 605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars