La personalitat del copilot


Aquests dies sentim parlar molt, als mitjans de comunicació, dels possibles trastorns mentals que van portar al copilot a estavellar un avió ple de gent.

Un cop descartades les motivacions polítiques o religioses, comencen les especulacions. S'han dit moltes coses, totes basades en suposicions, res confirmat. I s'ha creat molta confusió. Intentaré aclarir alguns conceptes per ajudar a situar-nos en les possibles patologies que poden portar a una persona a cometre un acte tan esgarrifós.

Pot una persona amb depressió estavellar un avió? D'entrada, la resposta és no. Una persona amb depressió, bàsicament està decaiguda, desanimada i mancada d'energia. Una depressió molt profunda pot portar al suïcidi, però no a emportar-se pel davant a 149 persones. Hi ha persones depressives, especialment els nens i adolescents, que poden transformar la tristesa en ràbia i agressivitat, però cal alguna patologia diferent de la depressió per cometre un crim.

I un trastorn d'ansietat generalitzada? He sentit aquesta etiqueta bastant sovint durant aquests dies. Dir que una persona té un trastorn d'ansietat generalitzada és com dir que té febre. Gran part de la població pateix o ha patit ansietat en algun moment de la seva vida. L'ansietat, en les circumstàncies actuals de crisi, atur, inestabilitat, etc. s'està convertint en un trastorn endèmic en la nostra societat. L'ansietat és una resposta a una situació estressant, a un cúmul de problemes que no podem afrontar, o, fins i tot, als nostres propis pensaments i autoexigències. Però, per si sola, no ens converteix en assassins.

Tant la depressió com l'ansietat es poden patir com a trastorns simples, o bé poden ser símptomes secundaris de d’altres patologies més greus. Aquest és, molt probablement, el cas del copilot de l'avió: la seva possible ansietat i/o depressió anaven associades a un altre trastorn més greu.

Pot tractar-se d'una personalitat narcisista? Segons un diari sensacionalista alemany, una exnòvia hauria dit que el copilot havia manifestat que “algun dia tothom parlaria d'ell i que faria alguna cosa que canviaria tot el sistema”. Aquest afany de ser famós, al preu que sigui, pot indicar un trastorn narcisista. Aquestes persones, tenen fantasies de grandiositat, es creuen especials. També hi ha manca d'empatia (posar-se en el lloc dels altres i tenir en compte els sentiments aliens). Reacció a les crítiques o al fracàs amb ràbia, vergonya o humiliació. Els amoïna molt l'èxit, el poder, la bellesa, l'amor ideal, el triomf,... i qualsevol fracàs suposa un gran daltabaix. També tenen una important manca de tolerància a la frustració.

Com es comporta un narcisista? Quan les circumstàncies els hi són favorables, són persones valorades pel seu èxit en el treball. Són treballadors inesgotables, tot i que són exigents. Són ambiciosos i persistents, s'enfoquen en un objectiu, necessiten controlar l'ambient i els costa confiar en les habilitats dels altres.

Però quan les circumstàncies els hi són adverses poden ser impulsius, imprudents i fins i tot temeraris. Consideren que els seus drets són molt importants, però poden pecar de poca ètica pel que fa als drets dels altres.

Aquest tipus de personalitat, ben canalitzat, serà un bon professional que triomfarà. Si les circumstàncies de la seva vida no li són favorables es pot tornar antisocial, resistent a l'autoritat i fins i tot pot tenir problemes amb la llei. Poden arribar al fanatisme.

Bé, ens estem basant en especulacions, en rumors i sense conèixer a la persona en qüestió. Simplement he tractat de fer una anàlisi dels diferents trastorns que se li atribueixen a aquest personatge per poder aportar una mica de llum.

NOTA: Si t'ha agradat aquest article, comparteix-lo amb els teus amics i deixa els teus comentaris.Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars