Augmenta la presència de trastorns mentals en les consultes d'atenció primària


Segons un article aparegut a la revista Infocop (del consell general de la psicologia a Espanya) publicat per Aïda de Vicente i Silvia Berdullas, en tant sols 4 anys (2006-2010) s'ha produït a Espanya un augment alarmant de les consultes al metge de família per motius de malestar psicològic, degut a la situació de crisi econòmica. Aquesta és una de les conclusions del darrer estudi epidemiològic realitzat a Espanya, i publicat per la revista European Journal of Public Health (Revista europea de Salud Pública).

L'estudi, titulat The mental health risks of economic crisis in Spain: evidence from primary care centres (els riscos per a la salut mental de la crisi econòmica a Espanya: evidència des dels serveis d'Atenció Primària) ha comparat la prevalència dels trastorns mentals en els serveis d'atenció primària, a partir de les dades recollides en 2006-2007 i quatre anys després 2010-2011, avaluant a un total de 13.816 pacients que van acudir a aquest nivell assistencial.

Els resultats han posat de manifest un augment considerable dels pacients que van demanar consulta per trastorns de l'estat d'ànim, ansietat, trastorns somatomorfs i problemes de consum d'alcohol des de l'inici del període de recessió econòmica a Espanya.

Específicament, els trastorns mentals que han registrat un major augment són els trastorns de l'estat d'ànim, seguits dels trastorns d'ansietat. En concret, el trastorn depressiu major ha passat d'una prevalència del 28,9% el 2006 al 47,5% el 2010, i això implica que, actualment, els problemes de depressió estan presents en prop de la meitat dels pacients que són atesos als serveis d'AP.  A més s'ha observat un augment de la distimia (depressió) (10,8%), el trastorn d'ansietat generalitzada (8,4%), els trastorns somatomorfs (7,3%), el trastorn de pànic (6,4%) i els problemes de dependència i abús de l'alcohol (4,6% i 2,4% respectivament)

La investigació també ha analitzat alguns dels factors que han pogut contribuir a l'augment del malestar psicològic de la població espanyola. A partir de l'anàlisi de dades, es desprèn que la situació d'atur (tant propi con d'algú de l'entorn familiar), les dificultats per fer front al pagament de la hipoteca o el risc de desnonament es perfilen com a clars factors de risc per a l'augment de la prevalència dels trastorns mentals als serveis d'AP del nostre país.

Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars