Tot recordant a García Márquez

Quan feia 3er de BUP (16 anys), el professor de literatura ens va fer llegir Cien años de soledad. Va ser el meu primer llibre "seriós", que em va transportar al món imaginari, fantasiós de García Márquez. Vaig descobrir el gust per la novel.la. 
Avui, no posaré frases filosòfiques, ni música relaxant: només les primeres frases d'aquesta magnífica obra, com un petit homenatge a l'autor. Que al cel sigui...


Molts anys més tard, davant l'escamot d'afusellament, el coronel Aureliano Buendía hauria de recordar aquella tarda remota en què el seu pare el va portar a conèixer el gel. Macondo era llavors un llogarret de vint cases de fang i canya construïdes a la vora d'un riu d'aigües diàfanes que es precipitaven per una llera de pedres polides, blanques i enormes com ous prehistòrics. El món era tant recent, que moltes coses no tenien nom i per esmentar-les calia assenyalar-les amb el dit. Cada any pel mes de març, una família de gitanos esparracats plantava la seva carpa prop del llogarret i amb una gran xerinola de pitos i timbals donaven a conèixer els nous invents. Primer van dur l'imant. Un gitano corpulent, de barba feréstega i mans de passerell, que es va presentar amb el nom de Melquiades, va fer una truculenta demostració pública d'allò que ell mateix anomenava la vuitena meravella dels savis alquimistes de Macedònia. Va anar de casa en casa arrossegant dos lingots metàl·lics i tothom es va espantar al veure que les marmites, les paelles, les estenalles i els fogons queien del seu lloc, i les fustes cruixen per la desesperació dels claus i els cargols intentant desenclavar-se i encara els objectes perduts des de feia molt de temps apareixen per on més se'ls havia buscat i s'arrossegaven en desbandada turbulenta darrere els ferros màgics de Melquiades. “Les coses tenen vida pròpia -pregonava el gitano amb accent aspre-, tot és qüestió de despertar-los l'ànima”.


Gabriel García Márquez
1927-2014Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars