L'anàlisi transaccional

"Yo estoy bien, tú estás bien", va ser un best seller del psiquiatra nord-americà Thomas A. Harris, de l'any 1969.  És un dels llibres d'autoajuda més venuts de la història.
Ens explica els fonaments de l'anàlisi transaccional.  Aquest corrent de la psicologia humanista neix de la mà del psiquiatra Erich Berne.


Erich Berne, (Canadà 1910 - USA 1970), analitza les relacions (transaccion) entre les persones.  Com ens relacionem els uns amb els altres, des de quina part de la nostra personalitat ens comuniquem i rebem als altres, etc.  La seva teoria s'ha aplicat a tots els camps de la psicologia, inclosa la branca del treball i les organitzacions.  És una eina molt vàlida per a entendre i elaborar els conflictes.

Berne crea una nova teoria de la personalitat, molt útil i fàcil d'entendre: inclús un nen de 7 anys la pot assimilar.  Seguint aquest esquema, la personalitat consta de 3 grans nuclis:

  • Una part, adquirida, que prové de tots els missatges que rebem: lleis, tradició, normes socials, què està bé i què no ho està; al llarg de la vida, en especial els primers anys, rebem tots aquests missatges dels pares, avis, mestres i tots els adults que influeixen en la nostra educació.  És el DEURE.
  • Una part més "emocional".   Els desitjos, les necessitats, què vull.  És el nostre "nen interior".  És allò que VOLDRIA.
  • Al llarg de la vida anirem desenvolupant el nostre propi criteri, a partir de la reflexió personal que fem de tota la informació rebuda, i de com "situem" els nostres desitjos.   És la capacitat de raonar i de prendre decisions.  És el DECIDEIXO.
A grans trets, aqueesta és bàsicament l'estructura de la nostra personalitast.  La major part dels conflictes interns es donen entre el deure i els nostres desitjos. I és la part de raonament i decisió la que ens ajudarà a resoldre'ls.

En les relacions amb els altres caldrà saber des de quina part ens relacionem: des del deure, des dels desitjos o des del raonament i la decisió.  I des de quina part em rep i em contesta l'altra persona.

Al llarg dels propers articles aniré desenvolupant cada una d'aquestes parts.  Em sembla que pot ser força interessant i molt útil per a coneixe'ns  millor a nosaltres mateixos.


Telf.:    605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars