La psicologia de la Gestalt (2)

“Yo hago lo mío y tú haces lo tuyo.
No estoy en este mundo para llenar tus expectativas,
y no estás en este mundo para llenar las mías.
Tú eres tú y yo soy yo,
y si por casualidad nos encontramos,
está bien.
Si no, no hay nada que hacer.”

Aquesta “oració de la Gestalt”, de Fritz Perls (pare de la psicologia Gestalt) és un principi d’independència. Ens planteja que cadascú de nosaltres som éssers totalment independents, i que hem de buscar dins de nosaltres mateixos els recursos, l’auto recolzament, etc, sense esperar que alguna persona externa ens cobreixi les nostres carències i necessitats. Només així podrem ser persones “autosuficients” i podrem establir relacions sanes amb els altres.

Per exemple, si em costa establir relacions socials, i només em relaciono amb els amics de la meva parella, depenc d’ell o d’ella per a tenir amics. Si  s’acaba la relació de parella, em trobaré sol.

Lo bo seria, en aquest cas, desenvolupar les meves pròpies habilitats socials per a fer els meus propis amics, que podré compartir també amb la meva parella. I això es pot aplicar a l’espai d’oci, independència econòmica, etc, i a tot tipus de relacions: parella, amistat, familiars, companys de feina…

Quanta més autonomia aconseguim com a individus, menys dependrem dels altres i més equilibrades seran les relacions que establim.

Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari

Entrades populars